BelgiŽ [01]
Klik op de foto voor vergroting.
 
Staminee De Garre is een ouderwets staminee voor de bierliefhebber, 130 bieren op de kaart, in een zeer smalle zijstraat (een metertje breed) en daardoor nauwelijks terug te vinden. Maar wel een fantastisch proeflokaal, een aanrader. De pisbak biedt een zitgelegenheid. Deze is namelijk zo klein dat je op de wasbak kunt zitten om zo in de pisbak je pinten weg te spoelen. Ga maar eens proberen.Goeie naam voor een kroeg, the Pub. Ook weer een biercafť in Brugge, met veel schermen voor diverse voetbal- en rugbymatchen. Overdag rustig,
's avonds een tent waar je stevig kunt stappen. Pisbakken (trap op) bijzonder poor. Er zitten nogal wat tegeltjes los, zoals boven de laatste pisbak. Wel een mooi postertje aan de muur. Prachtige glas-in-lood deuren,dat heeft wel iets.

Bijzonder grote en knappe Irish Pub in Brugge, op zaterdagavond ramvol. Goeie Guiness gedronken hier, en weggespoeld in deze pisbakken.

In restaurant Dell Arte in Brugge kun je prima eten .Ze tappen Pilsner Urquell bij de maaltijd. Deze kon ik mooi kwijt ik bijgaande pisbak. Doet kleurig aan met een roze geschilderd wandje.

Een van de restaurants aan het Zand bezit deze enorm lelijke pisbakken. Je schrikt je een hoedje als je hier goedgehumeurd (want je hebt een pint op) binnentreedt. Kijk zelf. Bruine tegels met boommotief, compleet uit de tijd, donkerrode bakken, een muur die afgebladderd is onder de bak, fel witte privacy schermen. Pffff. Lelijk, lelijk, lelijk. Ik zeg: opsluiten die vent. Ennuh, een pint kost Euro 1,80, een bak thee Euro 2,20. Makkelijk kiezen hŤ.

Belgian Beer Pub Don Quichotte, in het centrum van Brugge heeft een pisbak achter een klapdeurtje. De pisbak is standaard, alles erom heen is rommelig en zeer matig afgewekt. De Guinnes vond toch op plezierige wijze zijn weg. De pisbak bevind zich overigens in de kelder van deze kleine pub.
Let op uw hoofd bij het afdalen van de trap.In biercafť en -restaurant Cambrinus te Brugge kun je je prima vermaken. Erg gezellig. Een ontzettend grote bierkaart en veelgerechten met bier bereid. Helemaal super, een aanrader voor uw bezoek aan deze mooie stad. Misschien had ik daarom van de pisbak wat meer verwacht. Mooie stevige bak, daar niet van, maarverder niks speciaals in deze ruimte, waar toch heel veel verschillende pinten zijn weggespoeld. Ik dronk er een Brugse Tripel.
Voor wie niet weet wie Cambrinus is, zie bijgaande foto.

De pisbakken in Brasserie Restaurant De Rekruut zijn top. Dit restaurant in Turnhout is klasse, de pisbakken ook. De kracht zit met name in het behang achter de pisbakken ene sfeerlichtjes en stijlvolle tafeltjes aan de zijkant. Ik sta liever in een pub, maar deze ruimte ademt wel klasse en sfeer uit. Heb een lekker pintje gedronken hier, en met veel plezier weggespoeld.

In BelgiŽ, Hasselt trof ik in een restaurant in;een winkelcentrum een paar schone pisbakken (overigens,pas nadat ik een strenge oude toiletjuffrouw was gepasseerd die zat te punniken. Na 30 cent te hebben geschokt mocht ik door).Iets wat knullig afgewerkte meteen metertje boven de pisbak(zie foto). Ik heb geen idee wat het is. Suggesties graag per e-mail.

De pisbakken op de vliegvelden zijn meestal onder de maat. Saai. Fantasieloos. Wit. Steriel. Zakelijk. Deze in BelgiŽ is ietjes beter. Komt waarschijnlijk door de kleurstelling. Opvallend is de enorme ruimte. Bedoeld om een wacht rij te creŽren? In elk geval zeer geschikt voor een wedstrijd "afstand pissen". Wie heeft het niet gedaan? Achteruitlopend en toch in de pisbak blijven mikken. Er naast pissen is af.

In een parkeergarage in Brussel Centrum trof ik twee nette bakken aan. Voor Belgische begrippen opvallend netjes weggewerkt ook, er zijn geen leidingen zichtbaar. Omdat parkeergarages altijd toneel zijn van vage praktijken is deze ruimte voorzien van een transparant deur (helaas niet op de foto). Verder geen bijzonderheden.

Twee moderne pisbakskes in een armoedige ruimte, zachtgeel van kleur. Je zou in een knap winkelcentrum beter verwachten. Op het A4tje staat "gelieve niets in het urinoir te werpen". Uiteraard in 2 talen aangeven, van onze zuiderburen zijn tweetalig, zeker in Brussel.
Geen aanrader.

Elders op deze pagina een beoordeling van de pisbakken in het cafe/restaurant Wilgenhof in Hamont, BelgiŽ. Deze pisbakken zijn terug te vinden in het toiletgebouwtje helemaal achter op het campingterrein. Bijzonder fraai,deze hoekpisbakken zijn redelijk uniek en niet zo vaak terug te vinden. Alleen om die reden een hoge score voor deze pisbakken. Leuk motiefje trouwens op de wandtegels.

In BelgiŽ bij Cafť Ons Huis in St Niklaas (niet te ver verwarren met
Sint Nicolaas) trof ik twee prima bakken aan. Kleurige bedoeling, deze pisbakkenruimte met semi-zachtrose vloertegels, groene wandtegels, een grijs putje, een witte bak en een crŤmekleurige scheidingswand. Bak helaas wat fantasieloos, maar de voldeden prima bij het wegspoelen van de Mazoetjes (bier en cola).

Hoe simpel kun je het maken. Buiten het stadion van Club Brugge vindt je deze bakken. Vier stuks in totaal, gewoon twee roestvrijstalen wanden loodrecht op elkaar en een roostertje eronder. Geeft je sterk het gevoel dat je aan het wild zeiken bent. En dat is lekker. Goed gedaan. Veel beter dan die lelikke grijze evenementenpisbak (zie elders op de site).
Bovenin de middenmoot.

Deze pisbakken zijn gefotografeerd in beurs- en evenementengebouw de Brabanthallen in Leuven. Zeven potten op een rijtje. Opvallend hier is de asbakken boven de tussenschotjes te vinden zijn.
Dat zie je niet vaak meer. Is ook weinig hygiŽnisch.

Camping Wilgenhof, Hamont. BelgiŽ. Leuk bakkie, fraai vormgegeven. Niet groot, je moet goed mikken. Ik kom al mijn hele leven op deze camping, krijgt een eervolle vermelding omdat ik in deze bak al veel heb weggezet.
Let ook op de afscheidingen tussen de verschillende potten.

Pisbakken uit Plopsaland, kinderparadijs in het schitterende De Panne BelgiŽ. Uiteraard kom je hier kinderpisbakken tegen. Never een pisbak gezien die zo laag hangt. Goed gedaan, al had ik er ook nog wat kabouterfiguren opgeplakt. Niks is toch leuker dan kabouter Klus in zijn bek pissen?

Brasserie Tearoom Bisbal. De Panne, BelgiŽ. Buitengewoon matig pisbakkie. Wederom slordig weggewerkte buizen. Oerlelijk tegelwerk. Lelijke posters (ze plakken maar raak). Deze pisbak kreeg een lading Leffe dubbel over zich heen. Zonde van dit goede bier, beide glazen hadden een betere pisbak verdient.

Tearoom Brasserie Pacific. De Panne, BelgiŽ. Wel gezellig, de ruimte met deze twee pisbakken. Goede ambiance hier, gezellige posters. Lekker pissen. Let echter ook op de afwerking van deze bakken. In Nederland gewoonlijk keurig naar binnen afgewerkt, onze sympathieke zuiderburen maakt het weinig uit, je ziet de buizen gewoon lopen In feite hebben ze gelijk, het gaat om het lozen van het gele vocht. In de linkse bak belandde mijn Rodenbachje.
Pisbakken op zich zijn overigens lelijk en fantasieloos, net als het zaakje.

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl