Noord-Brabant [01]
Klik op de foto voor vergroting.
 
Uitstekend Vlaams eetcafé Het Genoegen in Den Bosch. Pisbak proper doch eenvoudig. Had een Belgische vlag verwacht. Alhoewel het op deze site gaat om bier en pissen wil ik toch effe kwijt dat ik er eens schitterende Carpaccio heb gegeten. Brand bier was goed tegen de dorst maar je moet hier natuurlijk Belse pinten drinken.Ook Plein is een prima café, met wat stevigere, rock-achtige muziek, soms progressief of alternatief. Bevindt zich in de kelder van het oudste stenen gebouw van Den Bosch. Een aanrader. Murfies van de tap, niet rot. Pisbak krijgt minimaal de kwalificatie opmerkelijk. De gootstenen bak zit onder een aluminium achterwand, met daarboven een vrij ingewikkelde houten constructie. Ga hem zelf maar eens bekijken. Gootstenen bak trouwens gescheurd en verkleurd, maar dat mag de pret niet drukken.

Twee pisbakken noteerde ik bij de bar van Manege Molenheide te Schijndel. Het rook er naar paard. Eenvoudige pisbakken maar in het kader van een stevig feestje (2x 40 jaar) vaak gebruikt om de talrijke Bavaria's te lozen. Opvallend: de vele kleuren geurblokken in de bak. Het lijken net snoepjes.

Bij de Kup ook twee hele nette bakken. Ze hangen wat laag maar ze zijn erg schoon. Sfeer is er niet, maar je kunt er wel je Heineken in wegpissen.

Dit is ruk! Te triest voor woorden. Ze snappen er bij de Efteling geen zak van. Waar bijvoorbeeld Land van Ooit (zie foto elders) er nog iets van maakt laat de Efteling een grove steek vallen. Het park zit boordevol fantasie, maar deze houdt keihard op in de toiletten. Belachelijk. Ook geen pisbakken voor kleine koters te bekennen. Wat een losers daar in Kaatsheuvel.

Helemaal geen verkeerde pisbak bij Harry's Eethuis. Afwerking is wat kneuterig maar heeft altijd meer gezelligheid dan die grote witte ruimtes waar een aantal steriele bakken op een rijtje hangen. Veel ruimte om je bier op te zetten. Klein gootsteentje om je handen effe te wassen. Zelfs een zeepdispenser heeft Harry geplaatst.

Schitterend mooi, zacht-geel tegeltje op de wand, met heel veel gevoel gekozen door Café de Kikvorsch uit Schijndel. Verder drie standaard pisbakken in idem dito ruimte. Positief punt is dat er Jupiler is weg wordt gespoeld, het is een echt Jupiler café. Dat ze geen echte Jupiler ribbel glazen hebben nemen we dan maar op de koop toe, en heeft ook niks met deze pisbakken van doen.

Op een maandagmorgen raakte ik eens verzeild in Hotel Jo van den Bosch te Den Bosch. Een hotel met een café met huiskamersfeer. Je voelt je direct thuis bij Jo. Het toilet is minder gezellig, als heeft Jo er wel iets van proberen te maken, o.a. door het dure tegelrandje boven de pisbakken. En in de bak een plastiekje met vlieg. Tot slot voor de kettingroker een asbakje. Verder geen bijzonderheden te melden.

In de gezellige kroeg De Keulse Kar kun je echt schouder-aan-schouder pissen. Tussen beide pisbakken is nauwelijks ruimte. Toevallig schreef Brabants Dagblad redacteur Tony van der Meulen eind 2006 een prachtige column over dit fenomeen, waarmee vrienden gemaakt worden. Waarschijnlijk heeft de man hier inspiratie gevonden. Verder prima pisbakkenruimte, alwaar ik mijn Steijgerpijp bier(speciaal bier refererend aan de vele steigers rondom de Sint Jan waar je vanuit dit café op uitkijkt) prima in kwijt kon.

Café Bar le Duc Den Bosch. Een schitterende kroeg met twee pisbakken die in tegenstelling tot de kroeg niet uitblinken in schoonheid. Groot pluspunt is wel dat één pisbak op een fatsoenlijke hoogte hangt. Dat pist een stuk lekkerder. Ook de privacy muur is wel lekker, daar kunnen toch wat pintjes op staan. Lekker handig. De vloer is oud en versleten en dat heeft wel iets, het geeft aan dat ik niet de eerste was die er heeft staan zeiken, na het nuttigen van de perfect smakende Oude Jan (een aanrader). Van deze ruimte is meer te maken. Het zou best aardig zijn om de muren te voorzien van historische foto's cq schilderijen van de oude brouwerijen in Den Bosch. Deze kroeg is immers ook de enige echte brouwerij in Den Bosch! Op dit moment een middenmoter, maar wie weet ....

In Best bij de Mc Donalds ook niks aparts. Het rode inleg matje vormt op de foto een mooi contrast met die vage groene dingetjes. Verder een saaie pot. Bepaald geen toeristische trekpleister.Tja, van een Verkadefabriek in Den Bosch, podium voor o.a. theather, kunst en diepzinnige kwalitatieve films (lees films die slecht bezocht worden) verwacht je meer. Hoopvol na een Hertog Jan Bokkie naar de toilet gegaan. De entree (foto 1) is nog knap. Je denkt: dit wordt hem. Maar de pisbakken (foto 2) zijn heel standaard. Te standaard. Een enorme gemiste kans hier. Dit had beter gemoeten . . .

Bij restaurant Beekveld in Den Bosch is het prima eten en tot mijn grote genoegen schenken ze daar Jupiler, vers van de tap. Bijgaand de foto van de pisbak, zeer bijzonder omdat je bijna met je schouders klem zit tussen beide muren. Da's handig, want dan kun je niet omvallen als je een stevig stuk in je kraag hebt. De aller smalste pisruimte die ik ooit aantrof (tel de tegels maar).

Enorm veel privacy in Hotel Central, een beroemd hotel aan de Markt in Den Bosch waar o.a. de prins zijn nachten doorbrengt tijdens Carnaval. Grote zwarte platen zorgen ervoor datje niet naar de leuter van je buurman kunt turen. Op zich helemaal niet erg natuurlijk. Pisbakken zijn verder sober.

In het stadion van de plaatselijke voetbalclub spelend in de Jupiler League is er eerder sprake van een pisgoot. Gezellig samen pissen. Je kunt ook niet langs de bak pissen. Hooligan proof ook, er valt niks te slopen in deze ruimte. Let op het sfeerlichtje en tegelwandje. Dik in orde.

Keurige afgewerkte pisbak in Café de Unie, waarin enkele Affligems dubbel werden weggespoeld. Handige scheiding tussen 2 bakken met dubbele functie: ook voor uw bierglas. Rode matje in pisbak is voorzien van vlieg, die je er vergeefs probeert af te pissen. Sfeervol tegeltje. Prima.

Café Roels in Den Bosch heeft ook een aluminium pisbak. Maar ze hebben meer. Een leuk zwart-wit tegeltje, een schilderijtje aan de muur. Een rand op de pisbak waar je heel slim je pint neer kunt zetten. Kortom, een aangeklede nette pisbak. Lekker pissen dus bij Roels.

Café het Veulen in Den Bosch. Klein aluminium bakje waar 2 of krap 3 man aan kan staan. Beetje slordig afgewerkt, let op het pijpenwerk linksonder in de hoek. Ook weinig sfeer. De witte ruimte boven de bak had best gebruikt kunnen worden om de ruimte wat aantrekkelijker te maken. Toch heeft zo'n aluminium bakje wel iets.

Mooie strakke pisbak in een onbekend Café in Den Bosch. Precies op maat gemaakt, past er net in. Aluminium pist ook altijd lekker, het kletterende geluid van het geel/witte vocht nodigt je uit om de straal nog harder te mikken. Er kunnen 2 man naast elkaar staan. Deze bak heeft wel iets.

Standaard bak, klassiek tegeltje, matige afwerking, het is beslist geen rapportcijfer 8 voor deze pisbakken. Maar deze pisbakken zijn gefotografeerd tijdens mijn 3e editie van Riek in de Ochtendkriek Een enorm spektakel met, laat ik het effe heel kort en tactisch samenvatten "veel dronken mensen".
Verslagen en foto's van deze dag op aanvraag (zijn niet voor iedereen openbaar).

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl