Noord-Brabant  [02]
Klik op de foto voor vergroting.
 
Opcamping de Leuvert in het dorpje Cromvoirt is deze sfeervolle serie pisbakken terug te vinden. In stemmig zwart en wit. De cafebaas heeft in elk geval zijn best gedaan. En ook het café is voor campingbegrippen best aardig.

Tijdens Balkum kermis raakte we verzeild in Café de Dreescheer in Middelrode. Goede ambiance, echte kermissfeer. Goede zuiptent, kan veel volk in. Ruime toiletten, 4 pisbakken op een rijtje. Ik miste trouwens een optreden van zaalvoetbalheld John de Bever, die het nodig vond om het podium te bestijgen toen ik De Dreescheer reeds had verlaten. De pisbakken had ik kunnen missen, het optreden was wel jammer.

Op het oog niks bijzonders, deze pisbak die te vinden in bij de Tapas bar in Den Bosch. Alleen de vloer is, alhoewel niet mijn kleur, erg kleurrijk en het subtiele afwerkrandje in de muur is minimaal opvallend te noemen. Een en ander is niet is balans, maar voor hetzelfde geld was alles wit. Gewoon doen dus hier.

Den Dungen kan tevreden zijn. Dit Brabantse dorpje, onder de rook van Den Bosch, heeft sinds een bezoek aan de Majorca bar een tweede beoordeling op pisbakken.nl (Boer Goossens was de eerste). Nou valt er ook over de tweede pisbak in Den Dungen niet zo heel veel te vertellen. Een nette bak, schoon, waar je rustig je Bavaria in kunt lozen. Helaas geen plek om je bierglas neer te zetten, dus eerst leeg en dan pissen is het credo in deze tent. Wel een condoomautomaat, rechtsboven in de hoek. Voor 2 euro mag je twee keer. Da's toch geen geld.....

Café Hart van Brabant is zowat het meest populaire toeristische café van Den Bosch, alwaar ik toevallig terecht kwam tijdens het bezoek van de koningin in Den Bosch. We moesten lang wachten en de consumpties konden tegen betaling hier weggespoeld worden. Let op de speciale, vreemde, opstaande glasplaat, aangebracht omdat anders waarschijnlijk de pisdruppels via de aluminium pisbak op de schoenen van de pisser worden terugkaatst. En dat wil je niet.

Vlakbij het station in Den Bosch aan het Stationsplein zit best een aardig cafeetje genaamd Le Figaro. Zij presenteren (waarschijnlijk vol trots) een schone witte pisbak met groen geurblokje. Eigenlijk is het helemaal niks, maar de combinatie met beide kleuren tegels levert best een gezellig plaatje op. Dronk hier een Heineken.

Paaspop in Schijndel is al heel lang een jaarlijkse traditie. Naast muziek staat ook bier centraal. Logisch dat er behoefte is aan pisbakken, veel pisbakken. Het moet gezegd, ze zijjn prachtig. Deze pisbak heeft de juiste uitstraling voor een popfestival. het pist goed, je heb ruimschoots contact met je buurman en het is nog gratis ook. Er is ook één groot nadeel: als de plek tegenover je bezet is sta je naar een hoofd van een lelijke kerel te kijken, het is net niet hoog genoeg. Dan toch liever een witte muur.

Een pisbak in de kerk? Jazeker. Van de buitenkant een kerk, maar van binnen is de Orangerie in Den Bosch helemaal omgebouwd. Het was een bidtempel en is nu een partycentrum. Dit is de pisbak waar spits Ruud van Nistelrooy en een aantal andere bevriende (internationale) spelers en BN-ers hun blaas in geleegd hebben. Zijn trouwfeest werd hier op grootste wijze gevierd (NB. Van Basten zal hier wel niet bij zijn geweest denk ik). Ook ik had het genoegen om na gedane zaken hier mijn blaas in te legen. Goed pissen hier, maar pinten in een kerk blijven een vreemde gewaarwording.

Helaas weet ik niet meer precies hoe het café heet, maar ergens in het centrum van Den Bosch is deze kleurige pisbak terug te vinden. De pisbak is in afwijkende kleur (eindelijk eens geen witte standaard bak), de tegels zijn er precies passend bij gezocht. Het behangetje is ontroerend mooi. Een en ander heeft geen relatie met de kroeg, maar toch stijgt de bak vanwege overmatig kleurgebruik boven de middenmoot uit.

Tja, over smaak valt niet te twisten, de ene vindt het mooi, de andere vindt er geen platte pletter aan. Maar bij de Dirigent in Den Boschdoen ze wel wat anders dan anderen. O.k., de pisbak is een standaardje, maar tegelwerk en muurverf zijn in elk geval niet saai. Deze pisbak stijgt daardoor keurig boven de middenmoot uit. Goed te doen (en goed bier trouwens).

Bij Café Mn Tante in Den Bosch hebben ze gekozen voor een opvallend tegeltje. Het neigt een beetje naar Delfts Blauw, al zal ik me niet als kenner van tegeltjes opwerpen. Best goed gedaan. Lekker pissen hier, goed café.

In de Karrenstraat in Den Bosch staat deze fraaie buitenpisbak, bestaande uit 4 mogelijkheden om je gele straal te lozen. Hele gevaarte verdwijnt overdag in de grond en komt pas omhoog als de nood aan de man is. Heerlijk. Lekker op straat pissen zonder die boete van 80 euri. Echt proper is het er niet, en je kunt je handen ook niet wassen, maar een kniesoor die er op dat tijdstip nog op let.

Op de meubelboulevard in de hoofdstad van Brabant vind je café Sunflower, een veelbelovende naam overigens, waar je even uit kunt rusten om onder het genot van een kopje koffie met je partner te bespreken waarom je bepaalde meubels beslist niet in huis wil hebben. Pissen zou ik niet doen, een trieste vertoning. Bij Sunflower denk ik nl. niet direct aan een zielig pisbakje met een bruine tegelstrook en- verkeerd - bruine klapdeuren. He-le-maal niks. Snel wegwezen.

Coquille is één van de Top Tenten uit het RTL5-programma Mijn tent is Top. In dit mooie pand aan de Markt in Den Bosch dronk ik een Affligem Blond, en loste deze vervolgens in de pisbakken. De pisbakken hangen op de goede hoogte. Verder een standaard Sphinx verhaal.

Een matig, wat frommelig pisbakje in Café de Stiefel, een prima café trouwens vlak bij de Sint Jan. Beetje klungelig afgewerkt, wel kompleet, met asbak en privacyscherm, maar aan de achterwand (net zichtbaar op de foto) hangen wat Delfts-blauwe tegeltjes met een aantal goede uitspraken. Een prima initiatief om deze ruimte zo wat meer geestelijke ruimte te geven. Een bezoek waard.

Cafe het Veulen heeft twee standaard pisbakken met een mild romig zacht kleurig achtergrond tegeltje. Heerlijk om je even te ontspannen in deze ruimte. Enige vraag die ik heb bij dit middelmatige pisbakkenlokaal zijn de witte doppen aan de muur (recht vooruit op de foto, 14 stuks in totaal). Ik heb meerdere malen staan denken (je hebt toch niks te doen) maar ik weet het nog steeds niet. Enig idee. Mail maar even?

Ook de Carrousel heeft een zware aluminium pisbak. In dit feestcafé wordt enorm gedronken dus men heeft terecht gekozen voor deze onverwoestbare en slijtvaste pisbak. Jammer van de pisdame. Het kost je 50 eurocent, en al die biertjes die je wegzeikt hebben Euro 2,50 gekost. Maar dan heb je een mooie avond.

Bij een reclamebureau in Eindhoven trof ik deze pisbak aan. Stijlvol, mooie felle kleuren, gaaf tegelvloertje. Absoluut onderscheidend. Jammer dat ze geen bier tappen.

Hotel Boer Goossens in Den Dungen, een degelijk maar goed hotel biedt idem dito pisbakken aan. Donkerbruine ambiance. Prima pissen.

Fantastisch cafe in de Korte Putstraat in Den Bosch. Vaakbommetje vol. Goede sfeer. Prima muziek. Men tapt er Brand bier, niet slecht. Eenvoudige pisbakken, met reclame erboven, en een beetje sfeerverlichting. Opvallend is combinatie van stenen en wandtegels. Deze ruimte had overalstenen verdiend, dat is wat meer in de sfeer van het café. Toegangsdeur is wel mooi. Eikenhoutachtig met glas en ijzeren spijlen ervoor. Al met al niet slecht.

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl