Randstad [01]
Klik op de foto voor vergroting.
 
Nagenieten in Sandy Hill, strandpaviljoen 25 te Zandvoort, na een indrukwekkende 12 km hardloopwedstrijd over het circuit, het strand en door het centrum van Zandvoort. Lekker nabieren in deze gezellige strandtent met flessen Amstel (glas niet nodig). Pisbak achter deurtje is kleurrijk te noemen, maar het betreft wel ouwe zooi.

In de pisbakkenruimte van restaurant Tender bij het smalspoortreintjesmuseum te Valkenburg (nabij Den Haag) een heel opvallend object: een WC borstel. Is het niet wat vreemd op zo'n ding te gebruiken in een pisbak? Wat verder wel jammer is: er is geen treintje te bekennen. Hadden ze toch wel wat leuks mee kunnen doen. Een gratis suggesties van de redactie van pisbakken.nl : het geluid van een trein als je aan het pissen bent. Heerlijk.

Voor het voetbal kom ik er liever niet, maar de Amsterdam Admirals zie ik graag spelen in deze "lelijke schelp". Voldoende - nette - pisbakken, in een mooie ovale vorm met privacyschermen aangeboden aan de bezoeker. Het bier wat getapt wordt door veel te traag personeel komt overigens niet uit Amsterdam.

In het piratenrestaurant in Leidschendam, een bezoekje waard met kinderen, hebben ze geen pisbakken voor kinderen. Dat is opvallend. Ze hebben ook geen piratenpisbak, wat ook weer jammer is. Eigenlijk is er niks "piraat" op het toilet. Jammer dat ze de moeite niet nemen om het thema van het restaurant door te trekken naar de pisbakken. Tuurlijk, ze hebben knappe tegeltjes, maar toch een onvoldoende voor deze ruimte.

Ook Amstelveen heeft een poptempel, al kan niemand me vertellen waar de naam P60 vandaag komt. In deze intieme zaal zag ik een beregoed concert van De Dijk, en aangezien er dan ook bier gedronken mag worden bezocht ik deze ruimte meerdere malen. Een bovengemiddelde plasruimte waar je je goed thuis voelt en alles klopt. Let bijv. op het rooster tegen het plafond wat een speciaal lichteffect geeft. De posters geven ook heel duidelijk aan waar je je bevindt. Erg goed.

Leuke tent, het Cool Down cafe in Amsterdam, want er gebeurd altijd wel wat. Tijdens mijn bezoek bliezen ze twee vrachtauto's confetti leeg in het café, een snelle reactie redde mijn bier. Het toilet is ouwe meuk, zie foto. Een mevrouw ziet toe op netheid maar vooral op het 20 eurocent muntstuk dat je wordt geacht neer te leggen. De kettingroker hoeven hier geen tijd te verliezen, het asbakje is bij de hand. Prima te doen hoor.

In het wereldberoemde vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn een nette pisbak met goedgekozen kleuren en een interessante afwerking boven de pisbakken. Het is echter geen pisbak waar fors in geleegd zal worden of waar je goede gesprekken gaat voeren met je buurman. Het is een beetje steriel en emotieloos. Eindconclusie: het ziet er goed uit maar deze ruimte mist de ziel.

In de buurt van Hardrock Café Amsterdam bevindt zich Irish Pub Aran, een prima pub waar vooral toeristen verblijven en het goed toeven is. De toiletten zijn te vinden in de kelder en zijn de moeite waard. Een ruime bovengemiddelde score door het opvallende tegelwerk aan de muur. Kijk zelf, hier is werk van gemaakt. Schitterend.

Onlangs was ik op een mooie woensdag in het Nederlands Tropenmuseum te Amsterdam. Prachtig gebouw maar de inhoud van het museum gaat me net effe te ver (ik ben niet zo geïnteresseerd in een Poesiealbum van een meisje genaamd Gonny uit Kendal op Java. En zo hebben ze nog 250.000 objecten). De pisbakken mogen er wel zijn. Alhoewel witte bakken zijn deze in een sfeervolle omgeving geplaatst (zie foto). Past helemaal bij het museum.

Een aanrader op het Spui Amsterdam, café Beijaard, een prachtig bier café met veel verschillende soorten bieren, waaronder bier uit eigen brouwerij. Positief aan de pisbakken is de hoogte, dat is goed. Verder een commerciële boodschap boven de bak, heb je tenminste iets te lezen tijdens het pissen. Maar dat is het dan. Erg standaard.

Mijn voorliefde voor Ierse Pubs trok me ook naar O'Donnels, een grote en gezellige tent in Amsterdam. Dronk daar Murfies en loosde deze vervolgens in een schamel pisbakkie. Kozijntje mag lik verf hebben, leidingen wat amateuristisch weggewerkt. Verder geen enkele poging ondernomen om hier wat sfeer in te brengen. Dus: snel pissen en terug naar de bar.

Amsterdammers hebben toch nog smaak. In Café Knor in de Amsterdamse Pijp tappen ze niet het eeuwige en onterecht geprezen Heineken (zo lekker is het niet), maar de dreiging uit België namelijk Jupiler. Ook Guiness is op tap beschikbaar. perfect. Voor de rest geen bijzondere tent, eigenlijk heeft Café Knor het net-niet. Dus snel Juup weggespoelt in de net-niet pisbak en vertrokken.

In Amsterdam trof ik deze gigantische aluminium pisbak aan, uit één stuk gemaakt en met schroeven tegen de wand aan geplakt. Dat is wat anders dan een alu pisgootje. Een grootse pisbak, je voelt je erg klein als je je Amstel-bier aan het wegspoelen bent. Deze bak is te bewonderen in Cafe Kingfisher. Neem de deur met Kings erop, achter de Queens deur kun je alleen maar zitten.

Bovenaan de roltrap bij de V&D in Hoorn zit een toilet mevrouw in een klein hokje, tussen twee ruimtes (dames en herentoilet) in, waar je door het luikje20 cent mag doneren. Deze dame houdt op deze manier zowel de mannen als de vrouwen in de gaten. Grappig Voor de mannen twee pisbakken, met een vergeeld tegeltje erachter en een fantasieloos witte afscheiding. Oude meuk.
O ja, kinderen krijgen een snoepje.

Om eens te kijken of er verschil zit in de Shell stations toch maar eens gestopt bij Shell tussen Adam en Utrecht. En verdomd, bijna hetzelfde. Ook schoon. Ook een blauw pis matje erin, al is het een andere kwaliteit. Zelfs de tegels hebben dezelfde kleur. Ook de tussenwand is exact hetzelfde. En ook hier een toiletdame die geld wil zien. Company policy waarschijnlijk. Schoon maar saai.

Wie kent ze niet, die pisbakken die tegenwoordig overal opduiken als er ergens een evenementje is. Het werkt wel. Vier man tegelijk kan er pissen, dus dat schiet lekker op. Scheelt een boete voor wildpissen. Goed bekeken dus.

Pisbakken van Rotterdam Airport. Al beter dan onze grootste landelijke luchthaven, al is het maar door het gebruik van kleuren. Blauw tussenwandje, donkere vloertegel, lichte muurtegel. De pisbak "an sich" is al net zofantasieloos als Schiphol.Op Schiphol zijn de meeste pisbakken zeer zeer triest. Zie bijgaand plaatje. Trek uw conclusies. Ik word er niet warm van. Je hebt niet eens zin om te drinken. Ik noem het zakelijk pissen. Ik trof op alle pisbakken die ik bezocht heb 1 uitzondering. In de buurt van het casino zit een toilet met schilderijen van Rembrandt op de deuren. Dat is goed gedaan. De rest is nogmaals zeer zeer triest.

Bijgaande pisbak van Café Boterwaag uit Den Haag is op zich niet bijzonder, maar toch geselecteerd. De reden ligt in het café, niet op de toilet. Café Boterwaag is een schitterend grand-café gebouwd rond 1650 met een voortreffelijke ambiance waar mooie bardames Jupiler tappen. Mijn favoriete café in Den Haag. Dus in die pisbak op de foto belandt enorm veel Juup. Een mooie gedachte. Een vermelding waard.

Op de foto niet direct een bijzondere pot, maar wel één uit een café die veelbezongen is. In de enorme hit van Good old Vader Abraham "Kleine Café aan de Haven " wordt café Het Schippershuis bezongen. Prima kroeg. Hier even een pintje gedronken met Luca aan de bar en daarna lekker weg gepist in één van de twee pispotten. Heerlijk!

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl