Rest van Nederland
Klik op de foto voor vergroting.
 

Café van Leeuwen inAmsterdam.

Ierse pub Mulligans in Amsterdam met live muziek, spelend vanuit een tafel, prachtig. Pub klopt helemaal, tranen in m’n ogen zo mooi en dan zo’n steriele Sphinx pisbakje? Treurnis. Maar van de Guinness heb ik genoten ! muziek, spelend vanuit een tafel, prachtig

Café De Pool. Na een fietstocht op het terras neergestreken bij deze mooie authentieke kroeg. Muziek van Dire Straits, Brothers in Arms. En dan een Tripel Karmeliet van de tap in de hand. Mooier wordt het niet. En dan pissen in de pisbak. Een pisbak met gevoel.

Wat een fantastische pisbak in kasteel Loevenstein. Is echt geen 800 jaar oud, maar zelden zo'n fraai exemplaar in Nederland gezien. Hulde.

Twee dubbele Grimbergens, heerlijk, op een mooie zondagmiddag, toen we toevallig Gardameervrienden tegen het lijf liepen. Pisbakken hebben weinig om het lijf, maar het was een mooie middag. Pannenkoekenhuis de Stapelbakker Beest.

Saaie bakken in Pizzeria Molise te Brunssum, onberispelijk, schoon maar wel saai. Zit aan Veltins pils, we zitten dichtbij de German border. Niet verkeerd.

Schitterende viervoudige ijzersterke pisbak in de hoofdstad van Overijssel terug te vinden, in een uitgaansstraatje.

Café Lofen Utrecht.

Schitterende La Chouffe

Eén van mijn favoriete café's in Maastricht is De Dikke Dragonder. Zeg nou eerlijk, een fantastische naam voor een knap en sfeervol ingericht (eet)café.

Dat eten hoeft van mij trouwens niet, ik hou liever van een zuiver café zonder restaurant-trekjes, maar van deze kroeg accepteer ik het. Over de pisbakken kan ik weinig verkeerds zeggen. Ik dronk hier tijdens een weekendje-weg een paar mooie Jups weg.

Op campings tref je vaak nette pisbakken aan, goed onderhouden, want Nederlanders willen graag schone goed verzorgde sanitaire voorzieningen. Camping Schotsman in Veere is daar geen uitzondering op. Lekker openlucht pissen, een afdakje houdt de Hollandse regen tegen. Niet spectaculair maar wel in orde.

Bij restaurant Van der Valk in Urmond zag ik een serie pisbakken die ik nog niet eerder had gesignaleerd. Doortrekken met voetbediening. Grappig. Hoef je met je handen in elk geval niet meer aan de knop te zitten, waar je voorganger met zijn vieze klauwen vijf minuten eerder aan zat (en zo zijn plas- of leutervocht overbrengend op jouw handen). Met duidelijke gebruiksaanwijzing op plaatje boven de pisbak. Knappe uitvinding.

Onderweg maar eens gestopt ter bestudering van de pisbakken in de Nederlandse pompstations. Shell Beesd heeft twee nette bakken met tussenschot waar je voor een geringe bijdrage aan de toiletjuffrouw lekker in mag pissen. Een keer een andere kleur pismat, deze keer blauw,is ook wel leuk. Verder verdenk ik de toiletjuffrouw ervan dat ze geurblokjes die op kauwgom lijken in de pisbak heeft gestort. Weet niet zeker, durfde niet te proeven.

Soms kom je ze tegen, al weet je jarenlater niet meer waar het geweest is. In maart 2005 fotografeerde ik deze pisbak, echt voor de kleine man. Hij hangt bijna op de grond ! Verder geen opmerkingen op deze gruwelijk saaie ruimte.

Schuin tegenover station Nijmegen is een kleine bar annex eetcafé waar men Jupiler tapt (als eerste begonnen met dit bier in Nijmegen). Da's al een mooie binnenkomer. De pisbak (enkelvoud, want slechts 1 beschikbaar) is echter fantasieloos. Maar ach, je kunt niet alles hebben.

Mooie tent, de Drie Gezusters in Nijmegen. Genoeg pisbakken. Zwart overheerst. Veelspiegels, en op deze spiegels de bijbehorende commerciële bodschappen (je hebt toch niks te doen als je staat te pissen). Opvallend is dat de deur is weggehaald bij beide toiletpotten dus lekker schijten kan alleen met deur open. Heb hier enkele keren de Heineken pils (niet bepaald mijn favoriete merk) weggespoeld.

Café T op het station in Nijmegen heeft geprobeerd om er iets van te maken. Hulde. De zachte kleuren van de muurtegeltjes en hard gekleurde vloertegels zijn echter niet in balans. Maar toch geeft het een positief gevoel. De bakken zelf zijn niet zichtbaar maar neem maar van mij aan dat dat niks bijzonders is.

Langs de A67 bij het Gulf tankstation zijn er twee toiletgelegenheden te vinden. Bij de mannen 2 pisbakken. Niets bijzonders, die bakken, behalve dan de inlegger. Je leuter wordt begroet met "Hallo Pinkeltje". Mooie binnenkomer.

Café Ome KO in Groningen. Prachtige lelijke pot. Wordt ongetwijfeld de hele week volgezeken door veel te veel dronken studenten. Deze pisbak heeft ook veel geleden. Hulde aan de eigenaar van het café die hem laat hangen. Zoiets prachtigs en lelijks tegelijk is niet te vervangen.

Voor de pisbak van het Turkse restaurant Günes Co in Groningen heb ik weinig mooie woorden. Deze pot is nog het beste te beschrijven met het Engelse woord "poor".Het groene tegeltje werkt ook al niet sfeerverhogend. In deze pot gingen nogal wat pinten, genuttigd tijdens onze jaarlijkse reünie in Groningen, alsmede Raki. En dat is dan weer wel mooi.

Camping Schoonloo. Op veel campings valt voor pisbakliefhebers geen zak te halen. Vaak staat er zo'n WC/douche/wasgelegenheid container. Sfeer nul. Triestig en sfeerloos potje je krijgt spontaan de neiging om eroverheen te pissen. Dat mag ook, want het reddende putje is in de buurt. Lekker gedaan dus.

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl