Studieclub "Bier is genieten"
Klik op de foto voor vergroting.
 
Bijeenkomst 4. 2 mei 2007 zelf bier brouwen
 
Op woensdag 2 mei werd het ambitieuze plan om een eigen bier te brouwen in daden omgezet. Maar liefst 10 leden gaven aan dat ze het niet konden missen en waren erbij. De agenda was propvol.
 
  1. Bier brouwen. Zie onder.
  2. Proeverij van 3 concurrerende abdij/trappistenbieren te weten Augustijn 8%, La Trappe Dubbel en Leffe Dubbel. Het ging er goed in.
  3. Brainstormsessie over de naam. Zie onder.
  4. Voetbal kijken (AC Milan - Man United, einduitslag 3-0)
 
Taakverdeling
 
Brouwmeesters Frits en Jan. Design Ad & Thomas. Bottelen Rene, Roel en Geert. Gastheer consumptie Jan. Gistplaats. Dezelfde Jan. Leiden van brainstorm: Paul.
 
Bierbrouwen
 
Door de leden werden 2 brouwmeesters aangewezen die verantwoordelijk waren voor het secuur volgen en uitwerken van de recepturen. Frits en Jan sprongen er met veel enthousiasme op en lieten het voetbal het voetbal. Regelmatig kwamen er leden controleren of het allemaal wel goed ging, maar ze konden niet op een foutje betrapt worden. Het resultaat mag er zijn. Zie foto. De volgende stap wordt erg spannend. Gisten onder de juiste temperatuur (10 dagen 25 graden). Een kritische factor, maar in goede handen bij Jan. We zijn benieuwd. Datum consumptie wordt nader bekend gemaakt. Er is 2x 9 liter Abdijbier gebrouwen.
 
Startpakket met tomaten. Brouwmeester Frits checkt de brouwketel. Brouwmeester Jan. Tja, we mogen het niet verklooien. Dit moet secuur gebeuren.
         
Overige leden controleren de brouwmeester. Het mengsel gaat in het vat. Effe lekker roeren. De gesteriliseerde stok van Frits. Klaar!
 
Brainstormsessie
 
Hoe gaan we het bier noemen? Een speciale brainstormronde, onder leiding van de immer enthousiaste Paul, zou het antwoord moeten geven. In de vrije ronde kwamen we tot maar liefst 38 namen, waaronder de volgende (lees en lach mee): Geroerd, Singel bier, Het Genoegen, De Begeerte, Forza, Pohoda, Het Weeghertje, De Storm. Aasch, BIG, Juultje, Losse Flodder, Outcast, 1924, De Geboorte, De Maatstaf, Het Goddelijke Vocht, AA-water. Speelstraatbier (?), Dwarsligger, Pascal bier en Muntelbier. Dat duurder effe. Stemronde 1 : elk lid wijst 3 namen aan. De meeste stemmen voor Singel Bier, De Begeerte, aasch, Big Bier of BIG en AA-water. Naar de finale gingen De Begeerte en AA-water en deze stemronde werd na erg veel rumoer beslist in het voordeel van De Begeerte (6 tegen 4).
 
De brainstormsessie. Ik heb mijn keuze gemaakt. Da's moeilijk, een naam kiezen. De Begeerte
is de winnaar!
Ik weet het al.
         
Paul leidt de brainstormsessie
in goede banen.
Namen worden geregistreerd. Paul en pen op 1 foto. Paul maakt de uitslag bekend. De leden zijn trots op
De Begeerte.
 
Conclusie
 
Het was een drukke, woelige en zeer gezellige bier- en voetbalavond dat ons uiteindelijk een hopelijk prachtig Abdijbier oplevert onder de fantastische en met meerderheid van stemmen gekozen naam De Begeerte.
 
AC Milan - Man United. Agenda. Andre geniet. Bierproeverij 3 concurrenten. De vrouw die de kaas en de chips verzorgde.
         
De eerste Leffe gaat erin. Taakverdeling. Eigen brouwsel uit 1991 NONDEJUU. Ons junior lid. Hebben jullie niet iets vergeten-
         
Dorst. Brouwinstructie. Thomas vind het schitterend. Sorry, ik ben wat later. Sfeerimpressie
voetbal en bier.
 
De onthulling  van De Begeerte
 
Uit alle hoeken en gaten kwamen rond 20.00 uur op deze mooie avond mannen uit diverse huizen sluipen. In totaal waren het 10 mannen, allemaal wat zenuwachtig en daardoor ook enigszins gelaten. Het zou een grote avond worden in de historie van Studieclub Bier is Genieten, iedereen voelde het. Het gonsde door de straat. Vanavond zou het eerste brouwsel van de Bierclub geproefd worden. De naam De Begeerte was bekend, het etiket nog niet.Het vervoer bestond uit twee bootjes, beide uitgerust met een buitenboordmotortje. Vijf man per boot en wegwezen. Planning liep gelijk in de soep, de snelheid was dermate laag en een boot moest onderweg nog aftanken, zodat we net de aftrap miste van een de strontmatch Albani Nederland. We waren met 12 man, 3 afmeldingen, inderdaad, met 15 man hebben we vooralsnog een prachtig aantal leden bereikt en wat de schrijver dezes betreft dus ook tijd voor een heuse ledenstop. We begonnen de bieravond met een prachtig Abdijbier Affligem, een van de beste in zijn soort. Een topper. In de pauze was het eindelijk zover. Onder luide muziek van Tina Turner, Simply the best (door gastheer Jan ten Hagen op het allerlaatste moment nog eventjes gedownload), werd het bier, afgedekt door plastic, binnengesjouwd. Daarna een klein woordje uitleg van Geert en de overhandiging van een uitgebreide toelichting op papier van etiket en bier. En toen was het grote moment daar. Gretig en gulzig dronken de leden van de Studieclub hun eigen brouwsel De Begeerte uit hun bierglas om na een ferme slok een rappe conclusie te trekken. Dit is niet slecht! Gelukkig. We waren er door. Ons eerste brouwsel was een succes. Opluchting maakte zich meester van de 12 aanwezigen, waaronder debutant Robert-Jan en junior lid Roel.De tweede helft van de strotmatch was alleen vermeldenswaardig door het drinken van een Grimbergen Dubbel, ook prima. Dat Van Basten zeer slecht coachte maar weer enorm zwijnde (het lijkt wel een mof) is niet nieuw meer. Na deze drie pinten zaten de meeste mannen al aan hun alcoholtax, en ook op het gebied van kaas/worst/chips waren de meeste verzadigd. Met veel dank voor het perfecte gastheerschap verlieten we het pand en kwamen we tot de ontdekking dat de boten er nog lagen. Het werd een buitengewoon gezellige, wat rumoerige, terugreis waarin we veel plezier hadden. En vrouw van de leden had de moeite genomen om ons binnen te halen, we waren keurig op tijd thuis. Intens gelukkig vielen we in slaap. Het was een enorm mooie avond. Een van de mooiste in het korte bestaan van de club.
 
Verzamelen 20:00 uur. In de boot naar Jan. De ontvangst. De Gastheer had het erg goed voor elkaar. Een korte inleiding op brouwproces en etiket..
         
Laat ons drinken. Thomas, een ijverig lid van de studieclub legt een en ander uit. Knap etiketje, goede Bijbelse tekst. Proost! Op het grote succes van de Begeerte. Verantwoordelijk voor Design.
         
De strontmatch. De Tribune De Tribune De Tribune Genieten jongens!
         
Vrolijk afscheid. Jan is dik tevreden met het resultaat. Terug varen naar
de Singel
De andere boot op weg naar huis. De aanstaande vader hangt de held uit.
         
 
Proosten op de boot. Wat een topper h? 23:30 uur eenzaam wachten op de terugkomst 24:00 uur Studieclub
terug op de Singel
 

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl
 
Terug naar persoonlijke pagina's