BelgiŽ [02]
Klik op de foto voor vergroting.
 
Pishokje. Eigenlijk een hok zonder deur. Kost extra hout dus maar dan heb je wel privacy. Wel gruwelijk saai. Dit alles in restaurant De Pauze in Tongeren. Frietje en colaatje gedaan.
Toevoeging: eigenlijk is alles ouwe meuk behalve het toilet gedeelte, dat is saai en veel te netjes.;

Een rommelige pisbak vandaag bij de Chinees, Hong Kong in Zandhoven, BelgiŽ.
Twee pinten gedronken, opgediend in merkwaardige wijnglazen, maar het was lekker.
En de pisbak voldeed. Maar dat was het dan ook.

Pisbak bij proeflokaal brouwerij L'achouffe in dorpje Achouffe. Groots gedronken maar de pisbak valt tegen . Had graag wat kabouters gezien.

Vroeger kwam ik in het cafe om te drinken , nu ook als mijn zonen moeten plassen. Dit is een hele mooie sfeervolle pisbak met -omgeving in cafe onbekend in La Roche. Helemaal goed. Stampvol cafe, maar niets gedronken. Zelfs de 50 cent niet betaald.

Geweldige tent met een mooie ambiance. Twee la Chouffes genoten. Brasserie Ardennaise in La Roche dus. Twee standaard pisbakken met een deftig klapdeurtje. Mooi toch.

In hotel Best Western te Gosselies, nabij vliegveld Charleroi, dronken mijn collega en ik enkele hele mooie Belgische bieren, voordat we in de vroege ochtenstond zouden vertrekken naar ItaliŽ. De pisbakkenruimte was knalwit, met een mooi sierstripje. De pisbakken zijn typisch Belgisch.

Bij Kruibeke BelgiŽ bij het tankstation treft deze pisbakken aan. Het is zoals bij alle tankstations: niks bijzonders. Meest opvallend in deze ruimte is het behoorlijk grote condoomautomaat van de marktleider in dat rubberen spul.

Tjonge tjonge, tjonge, wat een ontzettende zielige pisbakskes hier, in een restaurant van Pizzahut in Oostende BelgiŽ. Met een volkomen gebrek aan gevoel voor ruimte neergehangen, slordige bevestiging privacyscherm, twee foldertjes die je eigenlijk niet wilt lezen op ooghoogte. Het is mensonterend wat een man soms moet doorstaan. Slecht, zeer slecht. Gelukkig waren de pizza's beter.

Wat een triest restaurant, op de snelweg Antwerpen - Gent bij Kruibeke. Tjonge tjonge tjonge wat slecht. Beperkte keuze, weinig smakelijk buffetje, duur, geen ambiance, oude meubels, slordige vloer. Nooit naar toe gaan is mijn advies. De pisbak kost je 30 cent en is saai maar netjes. Een automatische doortrekker en een luchtverfrisser boven de bak zorgen ook al niet voor veel sfeer. Dus ook hier hetzelfde advies als voor het restaurant. Wegwezen. 

Per toeval kwam ik langs Madison Sport Arena, een kroeg in Oostende BelgiŽ waar de focus ligt op sport ((8 beeldschermen met voetbal) en bier, een gouden combinatie. Man.United speelde tegen Sunderland en onder het genot van een Maes pils zag ik van deze match de 50e tot de 62e minuut. Ik zag geen doelpunten. Daarna even naar de pisbak kijken. Voor Belgische begrippen redelijk saai, al oogt het solide. Meest boeiende is de luchtverfrisser op de rand.

In Oostende bracht ik een bezoek aan Brasserie Tearoom Restaurant Orchidee, en dronk naar naar tevredenheid een Westmalle dubbel. Op naar de pisbak. Tja, en dan schrik je toch even. Wat een rommeltje. De pisbakken inclusief deftig opstapje zijn mooi en statig, maar alles eromheen kun je bij elkaar kopen op een rommelmarkt voor nog geen tientje. Maar de trappist maakte alles goed hier.

Eťn van de grootste rampen in de voetbalgeschiedenis vond plaats in het Heizelstadion in Brussel, dd 29 mei 1985. Rellen zorgden voorafgaand aan de finale tussen Juventus en Liverpool voor 39 doden en 400 gewonden. Het gevolg: het was de laatste match in dit stadion, het stadion werd veiliger gemaakt en kreeg een andere naam: Koning Boudewijn stadion. Precies 22 jaar later volgde ik er de Belgische bekerfinale tussen FC Bruge en Standard LiŤge, uitslag 1 - 0. De pisbak is van roestvrij staal en weinig bijzonder. Maar ook al kostte het me 40 eurocent, ik was blij en opgelucht dat in deze bak de in overvloed aanwezige Jupiler mijn lijf mocht verlaten.

AC restaurant in Belgie. Een dominante plaats voor het condoomautomaat. Simpele bakken, eigenlijk typisch Hollands. Mooi tegeltje op de wand, een iets te donker tegeltje op de vloer. Ook hier een breiende bejaarde die je heel vriendelijk 40 cent aftroggeld.

Ik kwam eens in het Belgische studentenstadje Louvaine La Neuve, vlakbij Brussel, terecht. Ik was er in een enorm groot, fantasieloos gebouw zonder uitstraling, al had het wel een hele grote collegezaal. De pisbakken aldaar sloten perfect aan bij de uitstraling van het gebouw, ook fantasieloos. Jammer van de roestplekken onder de pisbakken. Voor zover ik heb kunnen beoordelen in korte tijd is het hele stadje oud en fantasieloos. Wegwezen!

Vragen, opmerkingen, suggesties, bestellingen: mail naar kastelijn17@pisbakken.nl